
When Are Distressed Sales Used in An Appraisal?

A common question posed by both borrowers and loan officers is 'When are distressed sales used in 
an appraisal?'

USPAP ( Uniform Standards of Professional Appraisal Practice* ), are the quality control standards 
used in all real property valuations by licensed and certified appraisers. The Appraisal Standards 
Board (ASB) of the Appraisal Foundation develops, interprets, and amends USPAP on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The ASB publishes Q & A's covering many issues, and this 
particular Q & A comes from the USPAP 2011 Q & A, Page 2.

The full version of the 2011 USPAP Q&A Issue Date June 10, 2011 is attached as an addendum

(From 2011 USPAP Q & A's Page 2)

2011-02: APPRAISAL DEVELOPMENT – SCOPE OF WORK ISSUES 

Use of Distress Sales in Real Property Market Value Appraisals

Question: 

A client has asked me to disregard any foreclosure, real estate owned (REO), or short sales when 
performing market value appraisal assignments. Is this an acceptable assignment condition? 

Response: 

No. USPAP does not specifically address which sales should or should not be considered in an 
appraisal assignment. However, in real property appraisal assignments, Standards Rule 1-4(a) 
requires: 

When a sales comparison approach is necessary for credible results, an appraiser must analyze 
such comparable sales data as are available to indicate a value conclusion. 

So, the appraiser must determine what data is relevant. 

There are many appraisal assignments where, in order to achieve credible results, it is necessary to 
use “distress” (e.g., REO or Short Sales) properties as comparable sales. However, foreclosure sales, 
defined by Black's Law Dictionary as “the sale of mortgaged property, authorized by a court decree 
or a power-of-sale clause, to satisfy the debt” are seldom based on market expectations. When 
there is a glut of distress sales in the marketplace, and those properties are truly comparable to the 
subject, it would be misleading not to use them as part (or in some cases all) of the basis for a value 
conclusion. 

A client-imposed requirement to disregard data that may be relevant and necessary for credible 
assignment results would be an unacceptable assignment condition. 
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*Uniform Standards of Professional Appraisal Practice, commonly referred to by the acronym USPAP, can be considered the quality control standards 
applicable for real property, personal property, intangibles, and business valuation appraisal analysis and reports in the United States and its territories. 
USPAP, as it is commonly known, was first developed in the 1980s by a joint committee representing the major U.S. and Canadian appraisal organizations. As 
a result of the savings and loan crisis, the Appraisal Foundation (TAF) was formed by these same groups, along with support and input from major industry 
and educational groups, and TAF took over administration of USPAP[1].

The Financial Institutions Reform, Recovery and Enforcement Act of 1989 (FIRREA) authorized the Appraisal Subcommittee (ASC), which is made up of 
representatives of the leading U.S. government agencies and non-governmental organizations empowered to oversee the U.S. mortgage and banking system. 
The ASC provides oversight to TAF.

TAF carries out its work through two divisions – the Appraisal Standards Board (ASB) and the Appraisal Qualifications Board (AQB). The latter group sets forth 
minimum qualifications for appraisal licensure, and its work has been adopted by all states and territories. The ASB maintains USPAP, and issues updates in 
January of even numbered years.

All US states and territories require appraisal licensure for valuation work performed for Federally regulated institutions; however, 35 states and territories of 
the US require appraisal licensure for all valuation work performed, whether Federally regulated or for other use.

Since 2006, USPAP has been updated in a 2 year cycle, which begins on January 1 of even number years. The current version of USPAP is available at 
www.appraisalfoundation.org and has an effective date of January 1, 2010.
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USPAP Q&A 

 

2011 USPAP Q&A Issue Date: June 10, 2011 
 
The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, 
and amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on 
behalf of appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of 
guidance issued by the ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement 
officials, users of appraisal services and the public to illustrate the applicability of 
USPAP in specific situations and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may not represent the only possible 
solution to the issues discussed nor may the advice provided be applied equally to 
seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or interpret 
existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
 
2011-01: OTHER SERVICES  
Advisory Opinion 13 (AO-13) Guidance 
 
Question: 
I have heard that Advisory Opinion 13 (AO-13), Performing Evaluations of Real 
Property Collateral to Conform with USPAP, will not appear in the 2012-13 edition of 
USPAP.  Does that mean that the ASB no longer intends to offer guidance on performing 
evaluations in conformance with USPAP for regulated institutions? 
 
Response: 
No.  The advice that appears in AO-13 as it was presented in 2010-11 edition of the 
USPAP document was provided to assist appraisers in understanding and complying with 
the Interagency Appraisal and Evaluation Guidelines that had been issued on October 27, 
1994.  
  
Those guidelines were superseded by revised Interagency Appraisal and Evaluation 
Guidelines issued on December 2, 2010.  As a result, the ASB will be working with the 
Interagency Work Group to update AO-13 to provide meaningful guidance on this more 
recent edition of the guidelines.  The ASB intends to expose proposed revisions to AO-13 
as soon as possible, and expects to issue an updated version of AO-13 prior to the 
effective date of the next edition of USPAP, on January 1, 2014. 
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In the interim, appraisers are urged to review the revised guidelines by clicking on the 
following link to The Appraisal Foundation website: 
 
https://appraisalfoundation.sharefile.com/d/s9a321e73b1947af9. 
 
 
 
2011-02: APPRAISAL DEVELOPMENT – SCOPE OF WORK ISSUES   
Use of Distress Sales in Real Property Market Value Appraisals 
 
Question: 
A client has asked me to disregard any foreclosure, real estate owned (REO), or short 
sales when performing market value appraisal assignments.  Is this an acceptable 
assignment condition? 
 
Response: 
No.  USPAP does not specifically address which sales should or should not be considered 
in an appraisal assignment.  However, in real property appraisal assignments, Standards 
Rule 1-4(a) requires: 
 
 When a sales comparison approach is necessary for credible results, an appraiser 

must analyze such comparable sales data as are available to indicate a value 
conclusion.   

 
So, the appraiser must determine what data is relevant.   
 
There are many appraisal assignments where, in order to achieve credible results, it is 
necessary to use “distress” (e.g., REO or Short Sales) properties as comparable sales.  
However, foreclosure sales, defined by Black’s Law Dictionary as “the sale of mortgaged 
property, authorized by a court decree or a power-of-sale clause, to satisfy the debt” are 
seldom based on market expectations.  When there is a glut of distress sales in the 
marketplace, and those properties are truly comparable to the subject, it would be 
misleading not to use them as part (or in some cases all) of the basis for a value 
conclusion. 
 
A client-imposed requirement to disregard data that may be relevant and necessary for 
credible assignment results would be an unacceptable assignment condition. 
 
 
 
2011-03: ETHICS RULE - CONDUCT 
Does a Request for a “Final Inspection” Require Disclosure of Prior Services? 
 
Question: 
If I performed an appraisal that was “subject to” completion of repairs, and subsequently 
received a request to perform a “final inspection” confirming that the work had been 

https://appraisalfoundation.sharefile.com/d/s9a321e73b1947af9�
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completed, am I required to disclose that I previously appraised the property even if it is 
obvious to the client that I’ve done so? 
Response: 
A “Final Inspection” is not an extension of the original assignment unless it is part of the 
original agreement for services.  A subsequent request would be a new assignment and as 
such requires disclosure in accordance with the Conduct section of the ETHICS RULE.  
This holds true even if it may be obvious to the client that you’ve already previously 
performed an appraisal on the property. 
 
 
 
2011-04: ETHICS RULE - CONDUCT 
Does Utilizing a Property as a Comparable Sale Require Disclosure of Prior 
Services? 
 
Question: 
If I perform an appraisal and use a property as one of my comparable sales, and later 
receive a request to appraise the property that was used as a comparable sale, must I 
disclose I “performed a service” on that property because I used it as a comparable sale? 
 
Response: 
No.  Using a property as a comparable sale in an appraisal does not constitute 
“performing a service” regarding that property.  Therefore, a subsequent request to 
appraise the sale comparable would not require disclosure under the Conduct

 

 section of 
the ETHICS RULE. 

 
 
2011-05: ETHICS RULE - CONDUCT 
Adding a “Disclaimer” for Disclosure of Prior Services 
 
Question: 
I am involved in many aspects of the real estate industry.  As such, I “perform services” 
on a great number of properties in many different ways.  It would be very difficult for me 
to recall each and every property I’ve performed services on in a three-year period.  Is it 
permissible to comply with the disclosure requirements by saying something to the effect 
of, “To the best of my knowledge?” 
 
Response: 
Such language does not need to be added, since the certification begins with “I certify 
that, to the best of my knowledge and belief:” 
 
The Conduct

 

 section of the ETHICS RULE recognizes that an appraiser may not always 
recall performing services on a property prior to being engaged in the assignment, which 
is why the requirement states, in part: 



USPAP Q&A  Page 4 

 
 

 

2011 USPAP Q&A  June 10, 2011 

If known prior to accepting an assignment, and/or if discovered at any time 
during the assignment, an appraiser must disclose to the client…(Bold added for 
emphasis) 

 
Appraisers are encouraged to review their record keeping procedures and make any 
necessary modifications to assist them in promptly recognizing any property for which 
they provided services within the prior three-year period. 
 
 
 
2011-06: APPRAISAL REPORTING – CERTIFICATION AND SIGNATURES 
Revising Pre-Printed Certification to Disclose Prior Services 
 
Question: 
I perform residential real estate appraisals using “standard” pre-printed appraisal forms, 
such as those developed by Fannie Mae.  I’ve heard that Fannie Mae does not allow any 
changes to their certifications, so how can I comply with the USPAP requirement to 
disclose, in the certification, any prior services I have or have not performed on the 
property within the prior three years? 
 
Response: 
Fannie Mae does not prohibit additional certifications to their appraisal forms, as long as 
those additional certifications do not conflict with or diminish the “standard” certification 
items appearing on their forms.  Therefore, appraisers may create an additional 
certification to comply with the obligations of the Conduct section of the ETHICS RULE. 
 
 
 
2011-07: ETHICS RULE – MANAGEMENT   
Appraisal Fee Based on Outcome of Assignment 
 
Question: 
I am aware of some appraisers who perform property tax assessment appeal assignments 
where their fee is based on a percentage of the tax savings to the property owner.  
Doesn’t USPAP prohibit appraisers from accepting assignments where the fee is based on 
a specific outcome? 
 
Response: 
Yes.  The Management section of the ETHICS RULE states, in part: 
 

An appraiser must not accept an assignment, or have a compensation 
arrangement for an assignment, that is contingent on any of the following:  

1. the reporting of a predetermined result (e.g., opinion of value); 
2. a direction in assignment results that favors the cause of the client; 
3. the amount of a value opinion; 



USPAP Q&A  Page 5 

 
 

 

2011 USPAP Q&A  June 10, 2011 

For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  
 

4. the attainment of a stipulated result (e.g., that the loan closes, or taxes 
are reduced); or 

5. the occurrence of a subsequent event directly related to the appraiser’s 
opinions and specific to the assignment’s purpose. (Bold added for 
emphasis) 

 
However, it is important to remember that USPAP applies to individuals only when they 
are acting as appraisers.  An individual who provides some services as an appraiser may 
also act in a different role when providing other services.  If the individual in this 
question is not preparing an appraisal or otherwise acting as an appraiser, he or she may 
work as an advocate in the tax appeal case.  The only requirement would be that the 
individual not misrepresent his or her role. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted on The Appraisal 
Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the USPAP Q&A into the USPAP 
Frequently Asked Questions (USPAP FAQ) 
for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, 
the USPAP FAQ is reviewed and updated to 
ensure that it represents the most recent 
guidance from the ASB. The USPAP 
Frequently Asked Questions can be purchased 
(along with USPAP and USPAP Advisory 
Opinions) by visiting the “Foundation Store” 
page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org).  
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